Автор: Елис Шафър, variety.com Следвайте Гласове в ТелеграмХоакин Финикс, Елиът Гулд, Хло

...
Автор: Елис Шафър, variety.com Следвайте Гласове в ТелеграмХоакин Финикс, Елиът Гулд, Хло
Коментари Харесай

150 еврейски творци в Холивуд с отворено писмо в защита на Джонатан Глейзър: Холокостът не е оправдание за нов Холокост

Автор: Елис Шафър, variety.com Следвайте " Гласове " в Телеграм

Хоакин Финикс, Елиът Гулд, Хло Финеман и над 150 други еврейски създатели в отбрана на речта на режисьора Джонатан Глейзър от церемонията по връчването на премиите Оскар. В листата от 151 подписали влизат още сестрата на Хоакин Финикс, Рейн, трикратно номинираната за Оскар Дебра Уингър, режисьорът Тод Хейнс, известният кино създател  Джоел Коен, режисьорът Лени Абрахамсън, звездата от „ Развитие в застой ”, Дейвид Крос, документалистката Ейми Бърк, артистът от „ Барби ” Хари Нев, именитият драматург Том Стопърд, комедиантката Кейт Берланд, Никол Холофсенър, Майк Лий, Илана Глейзър и доста други. „ Variety ” (бел. ред. американското издание, разгласило писмото)  потърси персонални представители на доста от подписалите се, както и направи самостоятелна инспекция, която да удостовери тяхното присъединяване в листата. 

В изказване за „ Variety ” Илана Глейзър съобщи: „ подписах това писмо, с цел да оказа помощ в опълчването против този климат на безмълвие, с който доста от промишленостите се сблъскват около войната на Израел в Газа, навлизаща към този момент в седмия месец. Полемиката към Джонатан Глейзър е единствено един от образците. ” Сценаристът Джеймс Шамус добави: „ Минаха седмици от речта на Джонатан Глейзър на връчването на премиите на Академията, само че не щеш ли тази седмица безусловно безсъвестното ликвидиране на седем филантропични служащи от организацията „ Световна централна кухня ”, както и на още безчет палестински цивилни, вършат неговия зов за човечност още по-спешен. Затова наш дълг като еврейски създатели е да протестираме против клеветническата акция, която бе стартирана против него ”. 

След като отдадената на Холокоста драма „ Зона на интерес ”  спечели Оскар на церемонията от 10-ти мaрт за най-хубав задграничен филм, нейният режисьор Джонатан Глейзър употребява речта си, с цел да адресира спора в Близкия изток. „ Всички наши избори бяха направени по този начин, че да отразят не какво се е случило тогава, а какво се случва в този момент. Филмът ни демонстрира до какво води дехуманизацията в най-лошия й тип. Тя оформи цялото ни минало и настояще ”, сподели Глейзър. 
„ Тази вечер заставаме пред вас като хора, които не одобряват с еврейството и с Холокоста да бъде оправдавана една окупация, която докара до спор толкоз почтени хора. Независимо дали става дума за жертвите от 7-ми октомври в Израел или за жертвите от войната в Газа, всички те са жертви на тази дехуманизация и въпросът е по какъв начин ще й се противопоставим. ” 
Неговите думи срещнаха по едно и също време отричане и възхита. В отворено писмо, оповестено на 18-ти март, над 1000 еврейски създатели и шефове в промишлеността разкритикуваха речта на Глейзър, с претекста, че тя разпалва възходящата антисемитска ненавист по целия свят. Докато други като режисьора Кен Лоуч застанаха в негова отбрана, като нарекоха изказването му „ самоуверено и извънредно скъпо ”. Глейзър към момента не е коментирал обществено рецензиите против неговата тирада, само че по-рано тази седмица режисьорът подари седем подписани плаката на „ Зона на интерес ” на самодейността „ Кино за Газа ”, която събира пари за здравна помощ за палестинците. 

„ Ние сме еврейски създатели, режисьори и представители на други креативен специалности, които поддържат изказването на Джонатан Глейзър от церемонията по връчването на тазгодишните Оскари. Ние сме разтревожени да забележим по какъв начин сътрудници от нашата промишленост изопачават и отхвърлят неговите забележки ”, се споделя в отвореното писмо. „ Техните офанзиви против Глейзър са рисков опит за отклонение на вниманието от ескалиращата военна акция на Израел, която към този момент умъртви над 32 000 палестинци в Газа и докара до апетит стотици  хиляди. Ние тъгуваме за всички, които са били убити в Палестина и Израел през прекомерно многото десетилетия на спор, в това число 1200 израелци, убити на 7-ми октомври при офанзивата на Хамас и 253-мата, взети за заложници ”. 

Писмото продължава: „ Атаките против Глейзър се пробват да накарат нашата промишленост да замълчи и способстват за потискането на свободното слово и несъгласието – качества, които нашето поле на активност би трябвало да цени най-вече. Глейзър, Тони Къшнър, Стивън Спилбърг и безчет други актьори със всевъзможен генезис порицаха убийството на цивилни палестинци. Ние би трябвало да можем да създадем същото, без неправилно да бъдем упреквани, че разпалваме антисемитизъм. Ние почитаме Холокоста, като споделяме: „ Никога още веднъж за никого ” ”, безапелационни са създателите. 

Ето и цялостният текст на отвореното писмо:

„ Ние сме еврейски създатели, режисьори и представители на други креативен специалности, които поддържат изказването на Джонатан Глейзър от церемонията по връчването на тазгодишните Оскари. Ние сме разтревожени да забележим по какъв начин сътрудници от нашата промишленост изопачават и отхвърлят неговите забележки. Техните офанзиви против Глейзър са рисков опит за отклонение на вниманието от ескалиращата военна акция на Израел, която към този момент умъртви над 32 000 палестинци в Газа и докара до апетит стотици  хиляди. Ние тъгуваме за всички, които са били убити в Палестина и Израел през прекомерно многото десетилетия на спор, в това число 1200 израелци, убити на 7-ми октомври при офанзивата на Хамас и 253-мата, взети за заложници. 
Атаките против Глейзър се пробват да накарат нашата промишленост да замълчи и способстват за потискането на свободното слово и несъгласието – качества, които нашето поле на активност би трябвало да цени най-вече. 

Глейзър, Тони Къшнър, Стивън Спилбърг и безчет други актьори със всевъзможен генезис порицаха убийството на цивилни палестинци. Ние би трябвало да можем да създадем същото, без неправилно да бъдем упреквани, че разпалваме антисемитизъм. В неговата тирада Глейзър попита по какъв начин можем да се противопоставим на дехуманизацията, която докара до всеобщи зверства в исторически проект. Да бъде възприето като засегнатост сходно изказване единствено подценява неговата неотложност. Ние би трябвало да можем да посочим израелските апартейд и окупация – нещо, което е прието от водещите организации за човешки права, без да бъдем упреквани в пренаписване на историята. 

Директорът на мемориала Аушвиц лекар Пьотр Цивински, написа: „ Зона на интерес ” не е филм за Шоа (бел ред. еврейската дума за Холокост), а е надълбоко предизвестие за човечеството и неговата природа. ” Не бива да спестяваме това предизвестие за нито една група. За да запазим нашата човещина и да подсигурим общото си оцеляване, ние би трябвало да бием алармата всякога, когато някоя група се сблъска с такава грубост и опит за изтриване. 
Ние сме горди евреи, които отхвърлят превръщането на еврейската еднаквост в оръжие, а споменът за Холокоста да служи като опрощение за това, което доста специалисти по интернационално право, в това число водещи учени по Холокоста, към този момент назовават „ геноцид в напредък ”. 

Отхвърляме подправения избор сред еврейската сигурност и палестинската независимост. 

Ние поддържаме всички тези, които упорстват за непрекъснато прекъсване на огъня, в това число за безвредното завръщане на всички заложници, незабавна доставка на помощ към Газа и завършек на бомбардировките и блокадата на Газа. 
Ние почитаме Холокоста, като споделяме: „ Никога още веднъж за никого ” ”

Инфо: 

Превод за " Гласове " Юлия Семир Ал-Хаким

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР